4 tips om te voorkomen dat alles uit elkaar valt bij beschadigd vertrouwen  

 
Door de jaren heen werd het slot steeds stroever. Ik stond er niet echt bij stil en dacht gewoon dat ik wat harder de sleutel moest omdraaien. Tot het moment dat de sleutel brak en in het slot bleef zitten. Daar stond ik dan met een halve sleutel en een onbruikbaar en ongeopend slot.

Cultuur van vetrouwenblog
 
Afgelopen maanden heb ik een aantal keer geschreven over een cultuur van vertrouwen (blog 1, 2, 3, 4 en 5). In sommige gevallen is er weinig over om te cultiveren als het gaat om vertrouwen. Simpelweg omdat vertrouwen beschadigd is en er een breuk is gekomen in de relatie. Helaas heeft de ervaring geleerd dat, op het moment dat vertrouwen weg is, alles uit elkaar begint te vallen. We blijven ontgoocheld achter met onbeantwoorde vragen en ongeloof.
 
Het vraagt radicale keuzes om niet in de rol van ‘slachtoffer’ te stappen en vervolgens andere situaties door de bril van teleurstelling of cynisme te beoordelen. Vandaag in mijn laatste blog over ‘cultuur van vertrouwen’ vier punten die je kunnen helpen om te voorkomen dat alles uit elkaar valt als vertrouwen beschadigd is.

"Het vraagt radicale keuzes om niet in de rol van ‘slachtoffer’ te stappen en vervolgens andere situaties door de bril van teleurstelling of cynisme te beoordelen."

1. Erken en spreek uit dat vertrouwen is beschadigd

Als je niet uitspreekt dat vertrouwen beschadigd is, groeit het wantrouwen onderhuids en vreet het aan de relatie tot deze niet meer te herstellen is. Het is niet altijd zichtbaar voor iedereen wat je vanbinnen voelt, maar door het uit te spreken weet de ander dat het kwetsbaar is en creëert het mogelijkheden voor herstel. Neem verantwoordelijkheid, nuanceer dingen niet weg, bagatelliseer de reactie van de ander niet. Blijf openstaan voor en werken aan herstel.
 
2. Kies voor de relatie. Ook bij een meningsverschil
Beschadigd vertrouwen hoeft niet het einde van een relatie te zijn. Daar waar mogelijk, onderneem actie, repareer en herstel. Wacht niet op de ander, maar zet zelf de eerste stap.
 
3. Kies voor vergeving
Soms maken mensen grote fouten of komen ze belangrijke beloftes niet na. Jouw reactie daarop is bepalend voor hoe jouw toekomst eruit gaat zien. Kies ervoor om te vergeven en mensen opnieuw te vertrouwen en de vreugde te zien van herstel in je eigen leven en dat van anderen. Zonder vergeving is het niet mogelijk om aan herstel te werken. Het is de eerste stap die gezet zal moeten worden. Vergeving wil overigens niet zeggen dat je akkoord gaat met dingen die verkeerd zijn gegaan.

"Beschadigd vertrouwen hoeft niet het einde van een relatie te zijn. Daar waar mogelijk, onderneem actie, repareer en herstel. Wacht niet op de ander, maar zet zelf de eerste stap."

 
4. Neem verantwoordelijkheid en bied je verontschuldigingen aan
Wees eerlijk over je eigen zwakheden en tekortkomingen in het proces. Je bent niet perfect en doet niet alles goed. Door je eigen tekortkomingen te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor dingen die je niet goed hebt gedaan, krijg je meer begrip voor de ander en de noodzaak van vergeving. Bied je excuses aan daar waar nodig, stap over je schaduw heen en verander je gedrag. Zeg niet alleen sorry met je woorden, maar laat het zien met je handelen. Het kan gênant voor je zijn, misschien wel pijnlijk, maar op de lange termijn zal het de relatie versterken. Zoek daar waar nodig hulp bij bemiddeling.
 
We kunnen veel mooie dingen aan elkaar geven in het leven. Tijd, aandacht, energie, financiën, maar het meest mooie wat iemand je kan geven is vertrouwen. Koester het, bewaak het en cultiveer het.


Bert de Hoop

Bert de Hoop