5 punten die je betrouwbaarheid vergroten 

 
In de afgelopen periode heb ik een aantal blogs (1, 2, 3) geschreven over een cultuur van vertrouwen. Ik ben dit gaan doen omdat ik geloof dat vertrouwen het fundament voor elke relatie en samenwerking is. Op het moment dat je vertrouwen weghaalt stort alles in elkaar.

Vertrouwen Blog
 
Niet zolang geleden kwam ik een lijstje tegen van Stephen Covey over gedrag dat ons helpt te werken aan onze eigen betrouwbaarheid. Soms kunnen we bij vertrouwen zo gefocust zijn op wat de ander moet geven, dat we onze eigen rol totaal uit het oog verliezen. Ik heb een aantal, voor mij waardevolle punten herschreven, samen met wijsheid van anderen. Niet dat ik het zelf allemaal op orde heb, maar ze helpen mij om te groeien daar waar nodig. Ik vertrouw erop dat ze ook voor jou, je relaties, je werk en kerk van waarde zijn.

"Ga niet naar anderen lopen wijzen als dingen verkeerd gaan, pak het op en zie het als een kans om te groeien in karakter."
 
1. Wees duidelijk en open in je communicatie

We bouwen vertrouwen door de waarheid met elkaar te delen. Gebruik eenvoudige taal, benoem de dingen zoals ze zijn en verberg je gevoelens niet. Wees eerlijk, vertel de waarheid en laat mensen weten waar je staat. Ga er niet vanuit dat verwachtingen duidelijk zijn voordat je ze tegen elkaar uitgesproken hebt. Als dingen niet goed gaan, benoem ze en spreek ze uit. Benoem niet uitgesproken vooronderstellingen of onderbuikgevoelens, zodat dingen verhelderd worden en daar waar nodig opgeruimd kunnen worden. Luister met je oren, ogen en hart voordat je spreekt en probeer te begrijpen wat de ander je vertelt. Doe niet alsof je overal het antwoord op hebt of dat jij weet wat voor anderen het belangrijkste is. Spreek niet over anderen waar ze niet bij zijn, verdraai geen feiten en manipuleer anderen niet.
 

2. Laat respect en loyaliteit zien aan andere mensen

Toon oprechte betrokkenheid, interesse en zorg voor je medemens en in het bijzonder aan degene van wie je niks terug kan verwachten. Behandel elke persoon, in elke rol en functie op dezelfde wijze. Wees dankbaar en waardeer de relaties die je hebt, het is geen vanzelfsprekendheid. Geef anderen vertrouwen en eer ze voor de rollen die ze hebben in je leven. Zorg ervoor dat je juist in een drukke periode, even een moment vindt voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Wees actief betrokken en draag bij op de plek waar je geplaatst bent. Leun niet achterover in de hoop dat anderen de klussen doen die minder aantrekkelijk zijn. Leg de focus op gemeenschappelijke doelen ipv jouw persoonlijke agenda. Ga niet voor zelfpromotie, maar herken en waardeer de inzet van anderen.

"Ga er niet vanuit dat verwachtingen duidelijk zijn voordat je ze tegen elkaar uitgesproken hebt."

 

3. Wees transparant

Kies ervoor om echt te zijn, open en authentiek. Werk niet met verborgen agenda’s. Zorg ervoor dat mensen datgene krijgen wat je spreekt. Probeer dingen niet verborgen te houden of te bedekken. Wees snel met het toegeven van fouten en wacht niet lang met jezelf te verontschuldigen. Laat je eigen trots niet in de weg staan dingen te herstellen of om het juiste te doen. Geef mensen om je heen publiekelijk een compliment als het goed gaat, maar confronteer bij fouten altijd één op één. Houd je beloftes, laat je ja ja zijn en je nee nee.
 

4. Ontwikkel jezelf en word beter

Blijf jezelf ontwikkelen en stop nooit met leren, het vergroot je mogelijkheden. Durf feedback te vragen aan de mensen om je heen, uiteindelijk zijn zij degenen die je dagelijks zien functioneren. Kom op tijd op afspraken, werk binnen het budget en doe geen beloftes die je niet waar kunt maken. Neem verantwoordelijkheid voor datgene wat je beloofd hebt. Ga niet naar anderen lopen wijzen als dingen verkeerd gaan, pak het op en zie het als een kans om te groeien in karakter. Jij bent iemand die dingen gedaan kan krijgen, sta jezelf niet toe om met excuses te komen. Zet je ideeën om in meetbare resultaten.
 

5. Weet wie je bent en wie de ander is

De Bijbel noemt ons geliefde zonen en dochters van de allerhoogste God. Je bent een koninklijke prins of prinses, deel van een familie van koninklijke priesters samen met anderen. Jouw erfenis is dezelfde als die van Jezus. Er is genoeg voor iedereen. Er is geen noodzaak voor competitie of bescherming van datgene wat van jou is. We hoeven niet defensief, voorzichtig of onrustig te zijn. We horen bij Hem, Hij zorgt voor ons, Hij beschermt ons en geneest ons daar waar vertrouwen beschadigd is.

"Geef mensen om je heen publiekelijk een compliment als het goed gaat, maar confronteer bij fouten altijd één op één."

 
Blijf bouwen aan betrouwbaarheid en vertrouwen in je leven. Het is het fundament waarop dromen en invloed verder kunnen groeien. Blijf bewogen bij anderen en laat een hart zien waarop anderen kunnen vertrouwen.
 
Bert de Hoop
 Bert is vader van 3 geweldige meiden en leidt samen met zijn vrouw Mirjam een prachtige kerk in Maastricht. Samen met de ‘Nieuw Leven familie’ hebben ze het verlangen om God en Zijn koninkrijk zichtbaar, vol van liefde en betrokken te laten zijn op de plekken waar Hij hen plaatst en leidt.