Cultuur van vertrouwen: 4 vragen om jezelf te stellen 

 
“Heeft jouw persoon een bril?” Met priemende ogen kijkt ze me aan. “Nee”, antwoord ik en probeer zo cool mogelijk te kijken. Ondertussen klappen op het speelveld van mijn dochter alle plaatjes van mannen en vrouwen met brillen naar beneden. Ze heeft er nog drie staan en ik vermoed dat het niet lang duurt voordat ze raadt dat Philippe de man op mijn kaartje is.

Maandag Blogdag
 
‘Wie ben ik? Wie ben jij?’ Deze vragen zijn cruciaal in een cultuur van vertrouwen. Maar misschien is het nog wel belangrijker waar je het antwoord zoekt op deze vragen.

We hebben vaak de neiging om mensen te beschrijven op basis van uiterlijkheden, gedrag of karakter. Maar is dat werkelijk wie we zijn of is er meer?

 
Er is niks mis met het ontwikkelen of verbeteren van je uiterlijk, gedrag of karakter, maar de bron van wie je bent komt voort uit je hart. In Spreuken 4:23 staat: 'Bescherm je hart boven alles, want uit je hart komt alles voort wat je doet.' Joyce Meyer, zoals ik al eerder heb vermeld in een  blog, verwoordt dit heel mooi: “Je hart is de kern van wie je bent, blijdschap, hoop, passie en vrede komen voort uit je hart. God wil dat je je leven leeft vanuit je hart.”
 
Ik geloof dat beiden nodig zijn in je leven zowel het ontwikkelen van je karakter als het beschermen en leven vanuit je hart. Koning David is een prachtig voorbeeld van. In psalm 78:72 staat ‘David weidde het volk met een oprecht hart en gaf het kundig leiding.’
 
In een gezonde cultuur van vertrouwen gaan beiden hand in hand. We kijken niet alleen naar het gedrag, karakter en voorkomen van anderen en ons zelf, maar we nemen het hart mee.
 
Probeer komende weken de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

Wie ben ik? Weten wie je bent begint met een gesprek met God over wie Hij is, daardoor ga je ontdekken wie jij bent. Jouw identiteit in Hem gaat je een fundament geven om jezelf te ontwikkelen en te groeien in de roeping die Hij voor je heeft.
Wie is de ander? Vraag aan God om je te helpen om de ander te zien zoals Hij hen ziet. Beoordeel mensen niet op basis van hun tekortkomingen of hun fouten, maar bekijk ze vanuit het perspectief zoals de hemel naar ze kijkt.
Hoe kan ik groeien in mijn karakter? Trek samen met anderen op, durf je kwetsbaar op te stellen, vraag anderen waar je in kan groeien, isoleer jezelf niet en geef anderen toegang tot je hart. Op deze manier kun je samen met anderen je overwinningen vieren, en ze helpen als je buiten je hemelse identiteit aan het stappen bent.
Hoe ontwikkel in mijn kennis en vaardigheden? Ontwikkel voor jezelf een plan hoe je kan groeien in je kennis en vaardigheden. Reserveer tijd in je agenda om tijd te nemen om je bijbel te lezen en te groeien in wijsheid. Succes in relaties en samenwerkingen is een keuze waar jij de verantwoordelijkheid voor draagt. Verantwoordelijkheid wil niet altijd zeggen dat je alles alleen moet doen. Soms bestaat verantwoordelijkheid nemen uit het zoeken naar hulp, daar waar je niet verder komt. 
 

Bert de Hoop
 
Bert is vader van 3 geweldige meiden en leidt samen met zijn vrouw Mirjam een prachtige kerk in Maastricht. Samen met de ‘Nieuw Leven familie’ hebben ze het verlangen om God en Zijn koninkrijk zichtbaar, vol van liefde en betrokken te laten zijn op de plekken waar Hij hen plaatst en leidt