Cultuur van vertrouwen 

 
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Spanning. In een relatie of op de werkvloer. Het gebeurt overal in elke relatie, elk bedrijf, elke kerk, elke buurt en op elke plek waar mensen samenwerken en samenleven. Het is niet altijd makkelijk om in die situaties met vertrouwen te blijven kijken en te reageren.
 
Inmiddels weet ik door ervaring dat we spanningen niet altijd kunnen voorkomen, maar als er geen vertrouwen meer is kun je nog zo voorzichtig en nauwkeurig zijn en toch nog verkeerd begrepen worden. Gebrek aan vertrouwen maakt dat we ons niet gehoord, gezien of misschien zelfs wel afgewezen voelen. Om te voorkomen dat het hier eindigt is het belangrijk om in ons leven te werken aan een cultuur van vertrouwen.

Een cultuur van vertrouwen helpt ons om te voorkomen dat meningsverschillen uitmonden in conflicten en we ons laten leiden door onderbuikgevoelens van wantrouwen en achterdocht. Of het nu gaat om relaties in samenwerking, vriendschap, familie of in je huwelijk.

De belangrijkste sleutel voor succes is vertrouwen. Vertrouwen geeft de ander tijd om in de rust te werken aan datgene wat hij of zij beloofd heeft.

 
Cultuur van Vertouwen

Als christenen geloven we, omdat we God vertrouwen dat Hij is wie Hij zegt te zijn. Hij is betrouwbaar, geloofwaardig, eerlijk, consistent, onveranderlijk, getrouw, goed, liefdevol, vriendelijk, enzovoorts, enzovoorts.

Omdat Hij is wie Hij zegt te zijn, kunnen we Hem vertrouwen voor onze redding en Zijn goedheid over ons leven. 


Jeremia zegt: 'Maar als iemand op Mij vertrouwt, zal Ik goed voor hem zijn. Met hem zal het goed gaan. Hij lijkt op een boom die langs het water is geplant. Zijn wortels groeien tot aan de beek. Hij merkt de hitte niet eens. Zijn bladeren blijven altijd fris en groen. Als er een jaar geen regen valt, maakt hij zich geen zorgen. Er groeien altijd vruchten aan hem.' (Jeremia 17:7-8)
 
Als je met God wilt wandelen zal je Hem moeten vertrouwen! Hetzelfde geld voor de mensen met wie je samenwerkt en samenleeft. Als je met elkaar verder wil komen zal je moeten kiezen voor vertrouwen.
 
De liefde van God heeft ons veranderd. In psalm 62 schrijft David: ‘Laat ik bij God mijn rust zoeken, op hem mijn hoop vestigen. Hij is voor mij een rots, een toevluchtsoord, een vesting: ik zal niet bezwijken. God zal mijn eer redden, hij is een rots in de branding,
hij is mijn toevlucht. Mensen, vertrouw altijd op hem, stort je hart voor hem uit: hij is onze toevlucht.’

 
Doordat we ons vertrouwen op God stellen, kunnen we ook met vertrouwen naar de mensen om ons heen kijken. Ook als we verschillen van mening, dingen misschien wel anders doen of het antwoord van de ander niet is wat we eigenlijk wilden horen. Laat je niet verleiden om met angst en controle naar anderen te reageren.

Je zal merken dat als je kiest voor vertrouwen het makkelijker wordt om met elkaar te communiceren, samen te werken en te genieten van de bijzondere mensen die God om je heen heeft geplaatst.


Simpelweg omdat Hij je vertrouwt!
 
Bert de Hoop
 
 
Bert is vader van 3 geweldige meiden en leidt samen met zijn vrouw Mirjam een prachtige kerk in Maastricht. Samen met de ‘Nieuw Leven familie’ hebben ze het verlangen om God en Zijn koninkrijk zichtbaar, vol van liefde en betrokken te laten zijn op de plekken waar Hij hen plaatst en leidt.