Verwacht, herken en reageer op de gunst van God 

 
Wat is ‘gunst van God’? Is dat een abstract begrip of juist heel concreet?
 
Het gevoel van de allereerste échte lentedag. Ken je dat? Zonnestralen verwarmen je huid, een warmte die met niets anders te vergelijken is. Een soort van instant happiness. Tenminste, zo ervaar ik dat. Heel even aan niets denken en genieten van deze hemelse stralen op mijn gezicht.

gunst van God
 
Zo grappig, maar zo'n beetje elke Nederlander of Belg reageert op een bepaalde manier op deze weersomstandigheid. De één gunt zichzelf een half uurtje met een kop thee en een boek in de zon. Een ander trekt gelijk de hele zomerse garderobe uit de kast. Hoewel de benen nog nèt iets meer zon nodig hebben, worden korte broeken en rokjes tevoorschijn gehaald.
 
Weer een ander pakt de fiets in plaats van de auto. Terrassen zitten overvol. Kinderen mogen later naar bed. Waslijnen wapperen, drogers staan werkeloos stil. Ramen en deuren van huizen en kantoren gaan open. Auto's worden gewassen en tuinen aangepakt.
 
Je ziet misschien niets aan de buitenkant van een persoon, maar innerlijk ervaart deze hemelse vreugde. En dat alles op een dag die volgens de wetten van de natuur de aller normaalste zaak is.
 
De eerste lentedag. Iedereen verwacht dat deze komt en intuïtief handelt iedereen op het moment dat die bewuste dag aanbreekt.

Deze illustratie van de eerste lentedag is precies zoals het gaat of zou moeten gaan als we het hebben over de gunst van God.

Gunst van God: 'Verwacht, Herken, Reageer'.

Allereerst: Verwacht Zijn gunst in en over je leven. Net zoals je mag verwachten dat die eerste échte lentedag aanbreekt.
 
Ten tweede: Herken de gunst van God. Net zoals je de stralen van de zon herkent.

Het is geen toeval dat je promotie krijgt op je werk, of überhaupt werk hebt. Het is geen toeval dat je fijne buren hebt. Het is geen toeval dat je ergens in uitblinkt. Deze ogenschijnlijke kleine dingen zijn Zijn aanwezigheid en Zijn voorziening in jouw leven, waardoor Hij door en in jouw leven Zijn plan voor jou kan realiseren. Open je ogen voor de mogelijkheden die Hij je aanreikt.

 
En als laatste: Reageer op Zijn gunst. Gehoorzaam Zijn roep. Hij heeft zoveel voor jou in petto. Trek die korte broek aan ook al zijn je benen nog niet bruin genoeg! Laat je omgeving zien wat Hij door en in jouw leven wilt bewerkstelligen.
 
Geniet van deze nieuwe week. Verwacht, herken en reageer op Zijn gunsten, deze zijn concreet!


Liza van der Stouwe