De macht van de tong 

 
Mijn vorige blog ging over de kracht van woorden. Ik schreef dat je in staat bent de atmosfeer te veranderen door te spreken. Woorden hebben ongelofelijk veel invloed op ons. Mede vanwege de reacties die ik mocht ontvangen voelde ik de behoefte wederom een blog over dit thema te delen. Aan de hand van een eigen voorbeeld wil ik laten zien dat de woorden die we spreken in grote mate onze dag kunnen bepalen.

Bemoedigen NLM
 
Tot een paar jaar geleden was ik eigenlijk altijd moe. Iedere dag moe. Dit begon in mijn tienerjaren. Ik was echt zo’n notoire bankhanger bij mijn ouders thuis. Wat volgde waren mijn studentenjaren en de eerste jaren van mijn arbeidsleven. Ondanks een gezonde levensstijl was ik toch altijd moe. Als ik nu zo terugkijk was dit gevoel er misschien wel elke dag. Een paar jaar gelden was ik er helemaal klaar mee en riep ik uit: “God, ik wil dit niet meer.” Een moment later, alsof God tot mij sprak, ontving ik de vraag in mijn gedachte: “Maar waarom zeg je dan ook iedere dag dat je zo moe bent?” Het leek wel een soort van mantra te zijn geworden. “Ik ben zo moe, ik ben zo moe, ik ben zooooo moe.” Ik stopte met het uitspreken van deze woorden. Het gevolg laat zich raden. De dagelijkse vermoeidheid verdween. Het is inmiddels jaren een feit dat vermoeidheid en lusteloosheid niet meer standaard tot iedere dag behoren.
 
Aan de hand van nog een paar voorbeelden wil ik graag heel direct naar je zijn:

- Als je op je werk altijd kritiek hebt en roddelt, dan is de kans heel groot dat niet jij maar je collega aan de haal gaat met dat mooie project en je de laatste bent die in aanmerking komt voor promotie.
- Als je thuis aanhoudend moppert op je kinderen en negatief spreekt, dan bestaat de kans dat je het contact met je kinderen verliest.
- Als je altijd praat over je zorgen en alles wat er mogelijk mis kan gaan, dan is de kans aanwezig dat je neerslachtig wordt.
- En als je dus elke dag zegt ‘ik ben zo moe’ dan is de kans groot dat je geen energie voelt door de dag heen. Of nog zo’n eentje: als je de hele dag op je werk roept dat je het zo druk hebt dan is de kans aanwezig dat je weinig rust ervaart. 

Niet doen dus. In plaats daarvan proclameer je: “Ik zeg tegen vermoeidheid, verdriet, angst, drukte en negatieve gedachten: Ga weg in Jezus naam!” Doe dit zo nodig iedere dag. ‘Op de tong liggen zowel dood als leven: wie aan een van beide de voorkeur geeft, zal de vruchten daarvan plukken' (Spreuken 18-21).

Begin te oefenen om Gods woorden door te laten klinken in alles wat je zegt. De atmosfeer thuis, in je woonwijk en op het werk wordt voor een groot deel bepaald door de woorden die je daar spreekt. Denk na over de woorden die je ’s morgens spreekt tot je partner, je kinderen of collega’s? Ga met de intentie naar je werk om woorden te spreken die collega’s bemoedigen. Het zal hen de hele dag stimuleren om aan de slag te gaan.

 
Bemoedig elkaar. Ook in de kerk. De meeste kerken staan niet bekend als een plaats waar je bemoedigd wordt. Een kerk moet een plek zijn waar je tot bloei kunt komen. De Bijbel leert dat onze wekelijkse samenkomsten vooral gekenmerkt zouden moeten worden door wederzijdse bemoediging.

Spreek tot slot ook woorden van leven uit over jezelf, want Gods woorden hebben kracht. Zij zullen ons leven en dat van de mensen om ons heen positief beïnvloeden. Je tong is een machtig wapen. Realiseer je dat!

 
Mijn gebed voor deze week is dat de Heilige Geest je zal inspireren om woorden te spreken die geladen zijn met bovennatuurlijke kracht en autoriteit van Jezus. Fijne week!
 
 
Vincent van der Stouwe