Koninklijk geven 

 
“Mag het een onsje meer zijn”, vraagt de vriendelijke verkoopster van de versafdeling terwijl mijn gedachten nog bij de dienst van zondag zitten. De week daarvoor hadden we een collecte opgehaald voor de mensen van de voedselbank. We hadden de indruk dat God het leuk zou vinden om bij de volgende ronde deze mensen te zegenen met een ‘onsje meer’. Er is op een geweldige wijze gegeven om andere ‘onbekende’ stadsgenoten onvoorwaardelijk te zegenen.

Onsje meer
 
Soms verliezen we uit het oog hoe krachtig het is genereus te geven. Ik ben ervan overtuigd dat vrijgevigheid de deur wijd openzet naar meer van God en Zijn koninkrijk in onze levens en op de plekken waar hij ons plaatst en leidt.

Naast gebed is vrijgevigheid één van de krachtigste middelen die God gegeven heeft voor een geestelijke doorbraak in een regio.


Daarnaast maakt het je ook nog eens gelukkiger als je geeft.
 
Tijdens de voorbereiding van mijn preek kwam ik een onderzoek tegen van een universiteit in Canada, waarin psychologen en economen onderzochten of geven gelukkiger maakt of niet. Uit het onderzoek kwam een aantal mooie conclusies:

- Er is een verband tussen gevoelens van welzijn en geluk en het geven van giften.
- Mensen die meer middelen hebben om te geven zijn niet per definitie gelukkiger. De persoon die werkelijk meer weggeeft aan anderen is gelukkiger dan de persoon die zijn rijkdom vooral besteedt aan zichzelf.
- Mensen worden gelukkiger van de gedachte aan iets wat ze in het verleden hebben gekocht voor een ander dan de gedachte aan iets wat ze in het verleden voor zichzelf hebben gekocht.
- Voor het geversgeluk maakt het niet uit of het naar een bekende gaat of naar een onbekende.
- Volgens de onderzoekers is het geversgeluk van jongs af aan ingebakken in ons brein. 

Jezus wist al lang dat geven gelukkiger maakt dan ontvangen. In handelingen 20:35 schrijft Paulus daarover…
 
‘Door mijn hele gedrag heb ik u ook laten zien dat het onze plicht is zo hard te werken om de armen te kunnen helpen, gedachtig aan de woorden van de Heer Jezus: Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.'
 
Geven maakt gelukkiger dan ontvangen, omdat we simpelweg op onze hemelse, goede, liefdevolle Vader lijken. Hij gaf alles aan jou en in overvloed. En jij en ik zijn geroepen om dat hart te weerspiegelen aan de mensen om ons heen. Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als je alleen maar vrijgevige mensen om je heen zou hebben.

Soms zijn we zo gefocust op wonderen, tekenen, doorbraken en de hemel op aarde. Ondertussen vergeten we dat God ons één van de meest krachtige middelen ter beschikking heeft gesteld voor die doorbraak. Namelijk onze financiën en een vrijgevig hart.

 
“Meneer…, een onsje meer?” “euh…. Ja doet u maar, graag zelfs.”
 

Bert de Hoop
 
Bert is vader van 3 geweldige meiden en leidt samen met zijn vrouw Mirjam een prachtige kerk in Maastricht. Samen met de ‘Nieuw Leven familie’ hebben ze het verlangen om God en Zijn koninkrijk zichtbaar, vol van liefde en betrokken te laten zijn op de plekken waar Hij hen plaatst en leidt.