God houdt van excellentie 

 
“Wat een droge kost voor een 9-jarige.” Dat was mijn eerste gedachte toen mijn dochter onlangs voor godsdienstles moest leren over de instructies voor de bouw van de tabernakel. Ze las mij voor uit het Bijbelboek Exodus.
 
'Het dak van de tabernakel moet bestaan uit elf tentdoeken van geitenhaar, 13,5 meter lang en 1,8 meter breed. Bevestig vijf van deze doeken aan elkaar en doe hetzelfde met de zes andere, zodat het twee lange zijden worden. Het zesde doek hangt aan de voorkant van de tabernakel als een gordijn voor de ingang…….'
 
Ze las een paar minuten zo door en toen gebeurde het……
God raakte me diep in mijn hart. Zo diep dat de tranen begonnen te rollen terwijl zij doorging over de exacte maten en kleuren van de tabernakel. Het was alsof God tegen mij begon te spreken over wie Hij was. Terwijl ik aandachtig luisterde begon ik zijn karaktereigenschappen op te schrijven die in me op kwamen.

pexels-photo-225225
 
Precies, nauwkeurig, oog voor detail. Oog voor kleur en materiaal. Oog voor schoonheid en klasse. Hij is creatief en houdt niet van half werk. Kortom, God houdt van excellentie. En het mooie is dat Hij niet alleen de ontwerper van de tabernakel is maar ook mijn ontwerper. 
 
Psalmen 139:13: 'U hebt mij immers in de buik van mijn moeder gemaakt? Mijn hele lichaam werd door U geweven.'
 
In Genesis 2:7 staat geschreven dat God ons maakte uit aarde:  'Toen vormde de Here God het lichaam van de mens uit stof van de aarde en blies hem de levensadem in. Zo werd de mens een levend wezen.'

Op het eerste gezicht staat het voor mijn gevoel misschien een beetje simpel en nonchalant beschreven, maar ik geloof dat er een flink doordacht ontwerp achter zit. Als je kijkt hoe we anatomisch in elkaar zitten, is er meer dan zorgvuldig over nagedacht. Alles klopt! Ieder mens is uniek. In ons lichaam functioneert het een niet zonder het ander. 

Opnieuw begon ik het verhaal van de tabernakel te lezen. Het is alles behalve saai. Ik kreeg zelfs creatieve ideeën om uit te werken in ons atelier.
 
Bij het lezen over de tabernakel kreeg ik opnieuw diep ontzag voor God. Ik heb een God die ik mijn Vader mag noemen. Een God die over mij heeft nagedacht. Een God die een goede smaak heeft en van excellentie houdt. En raad eens? Hij heeft jou ook gemaakt. Sta daar deze week eens een paar keer heel bewust bij stil. Geniet van deze week!
 
 
Lynn de Zwart