Reken af met obstakels 

 
Onlangs keek ik naar een schaatswedstrijd op televisie. Naar de schaatsers met hun aerodynamische pakken. Fascinerend om te zien hoe sportmensen er alles aan doen om te zorgen dat ze op het erepodium komen. Radicale keuzes worden gemaakt om hun droom te bewaken en te verwezenlijken. Tot in de finesses worden keuzes gemaakt om obstakels te voorkomen.
 
Terwijl de schaatsers begonnen aan de volgende ronden realiseerde ik me dat het gewone leven niet veel scheelt met de radicale keuzes die topsporters soms moeten maken. We hebben allemaal verlangens, dromen en zaken waar we een doorbraak in willen zien. Tegelijk zijn er soms obstakels die onze doorbraak in de weg staan. Obstakels die soms radicale keuzes of focus vragen om verandering of overwinning te zien komen.
 
Paulus vergelijkt het geloof en het geestelijk leven op een aantal plekken met het lopen van een sportwedstrijd. In 1 Timotheüs 6:12 schrijft Paulus: “Doe je uiterste best voor de goede wedloop van het geloof en grijp de prijs van het eeuwige leven. Want daarvoor ben je geroepen en daarvoor heb je tegen heel veel mensen duidelijk over het geloof gesproken."

YvVIM
 
Paulus moedigt ons aan om vooral hard en snel te rennen in ons geloof en te gaan voor datgene waar we voor geroepen zijn, de prijs van het eeuwige leven. Op een andere plek geeft hij een inkijkje welke radicale keuzes hij zelf heeft gemaakt om de wedstrijd uit te lopen. In Filippenzen 3:14: Maar ik doe maar één ding: ik vergeet wat voorbij is en strek mij uit naar wat nog komen gaat. Ik span mij tot het uiterste in om mijn doel te bereiken. Dat doel is: het winnen van de hemelse prijs die God mij in Jezus Christus zal geven.

Uit eigen ervaring weet ik dat juist de dingen uit het verleden de grootste obstakels zijn die een doorbraak tegen houden. Het is zo belangrijk dat we keuzes maken die ons helpen om ons uit te strekken naar wat er nog gaat komen in plaats van te focussen op wat in het verleden is gebeurd.
 

Sommige dingen werken als barrières in je geestelijke groei en de roeping die er over je leven ligt. Wat het vraagt is een radicale keuze om ze niet als extra ballast met je mee te blijven zeulen.
 
Begin dit jaar goed, reken af met obstakels die de groei van het koninkrijk van God verhinderen in je leven. Zorg dat je je hart schoon houdt van onnodige ballast of zoals Salomo het zegt in spreuken 4:23: Bewaak je hart beter dan alle andere dingen. Want in je hart is de bron van het leven.
 
Joyce Meijer zegt: “Je hart is de kern van wie je bent, blijdschap, hoop, passie en vrede komen voort uit je hart. God wil dat je je leven leeft vanuit je hart.”
 
Daarom is het zo belangrijk dat we ons hart vrijhouden van onnodige barrières en bolwerken zoals oordelen en (on)uitgesproken veroordelingen, ongeloof, niet vergevingsgezindheid, angst en controle, schaamte, onwaardigheid, teleurstelling, bitterheid en eigenwijsheid. Stuk voor stuk werken ze als een enorme rem op ons geestelijk leven en houden ze een plek bezet die God toebehoort.

Je bent voorbestemd om in vrijheid te leven, je gaat het beste tot je recht komen in vrijheid, vrijheid die alleen God je kan geven. Laat die vrijheid niet roven door schadelijke patronen die je in het verleden hebt opgelopen. Maak radicale keuzes, ruim je hart op en houd je vast aan Jezus.

 
Hebreeën 12:1, Laten we daarom alles uit ons leven wegdoen wat onze omgang met God in de weg staat, en alles waarin we God ongehoorzaam zijn. Het is alsof we een hardloopwedstrijd lopen die voor ons is uitgezet. We moeten geduldig tot aan het einde doen wat God van ons vraagt. Daarbij moeten we alleen op Jezus letten, want Hij is onze Leider. Hij wijst ons de weg en gaat voor ons uit.
 
Geniet van de wedstrijd en de doorbraken die in 2017 gaan komen. Weet dat de hemel met je meewerkt. Strijd de goede strijd en loop de wedstrijd uit. Hij weet dat je het kunt en heeft de beloning voor je klaarliggen.
 
 
Bert de Hoop
 
Bert is vader van 3 geweldige meiden en leidt samen met zijn vrouw Mirjam een prachtige kerk in Maastricht. Samen met de ‘Nieuw Leven familie’ hebben ze het verlangen om God en Zijn koninkrijk zichtbaar, vol van liefde en betrokken te laten zijn op de plekken waar Hij hen plaatst en leidt.